Workshop emailleren voor beginners en gevorderden 

In de workshop emailleren gaan we een werkstuk van koper of zilver decoreren met emaille.

Bij het emailleren kunnen diverse technieken toegepast worden bijvoorbeeld: Cloisonné, Champlevé en Plique-à-Jour tekenen op op gekleurd emaille etc. Tijdens de workshop krijg je hierover verdere uitleg.

Wat is emaille?

Emaille is een laagje glas dat tot poeder is vermalen, wat je aanbrengt op een sieraad of voorwerp. Zodra de emaille is aangebracht, wordt het sieraad in een oven geplaatst om het te laten smelten en te hechten aan het metaal. Afhankelijk van het metaal dat je gebruikt en de dikte van je emaille blijft het sieraad een aantal minuten in de oven. Dit proces wordt meerdere keren herhaald.

Belangrijke informatie over de workshop

In mijn atelier zijn alle materialen om te emailleren met de cursisten.
Wat ga je gebruiken tijdens de workshop:

Emailleerpoeder, vijzel, spatel of kwastje, oven, treefje, handschoen, plaatje koper, zaag, zaagjes, schuurpapier en een glasborstel.

Wat breng je zelf mee naar de workshop:

Makkelijk zittende kleding en een schort.

Bij lang haar iets meenemen om het samen te binden.! Gevorderden kunnen eigen gereedschap (zaagjes, vijltjes schuurpapier etc.). Eventueel eigen metaal meebrengen.

Aan het eind van de workshop heb je een zelf gemaakt sieraad versierd met emaille. Je sieraad is direct draagbaar. In mijn workshop gebruik ik voornamelijk koper. Gezien de prijs van zilver en goud is dit een betere keus om het emailleren aan te leren. Gevorderden kunnen een werkstuk van zilver maken of op een eerder gemaakt werkstuk werken. Zilver is in het atelier te koop. Bij inschrijving graag even aangeven in de mail of je dit nodig hebt.

Ik start mijn cursus altijd met een korte uitleg. Daarna gaan we eerst een vorm zagen uit het koperen plaatje en doen we de voorbereidingen  om te gaan emailleren:

het wassen van de emaille

 – het aanbrengen en drogen.

 – het smelten in de oven

 – het afwerken van de vorm

Aanmelden voor de workshop kan via onderstaand formulier ik beantwoord zo snel mogelijk.

Ben je wel nieuwsgierig naar mijn andere workshops? of heb je nog vragen over deze, stuur een berichtje via  contact

 

Workshop edelsmeden

Workshop zilvergieten

workshop emailleren Caty Blom goudsmid vlaardingen