werktafel atelier goudsmid en graveur Caty blom Vlaardingen

 

Graveren is meer dan een versiering

Graveren is een onderdeel van de opleiding als goudsmid. Ik ben helemaal verliefd op dit vakmanschap. De handelingen, het minuscule werk, de nauwkeurigheid waren voor mij een eyeopener.

Na de basisopleiding heb ik ook een vervolgopleiding in Schoonhoven gedaan. Verder heb ik veel contacten met internationale graveurs, in het bijzonder uit Amerika, België en Italië.                                                                                                                                                                                    Zij hebben mij vooral gestimuleerd in het leren ontwerpen en nauwkeurig uitvoeren van dit vak.

Na mijn ervaring met goud en zilver ging ik een nieuwe uitdaging aan: titanium.
Titanium is een van de hardste materialen die er is en daardoor moeilijk te verwerken. Toch is het mij gelukt om een aantal bijzondere, aparte sieraden in dit metaal te realiseren. Ik ben erg trots op mijn eigen collectie hierin, maar speciaal trots op mijn eigen Geishaserie.

 

graveren hanger van titanium Caty blom Chi5

  Wat is eigenlijk graveren? 

Graveren is een oud ambacht. Een graveur maakt een handgravure met een graveersteker (burijn) of hamer en chisel. De graveur maakt eerst een ontwerp deze kan hij overbrengen op het materiaal of direct op het materiaal tekenen. Daarna steekt hij de lijnen uit het metaal. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van verschillende soorten stekers, waardoor niet alle lijnen dezelfde uitstraling hebben. Door het uitsteken (verwijderen) van het metaal ontstaat een gravure die als je het beweegt glanst. Dit komt doordat de graveur zijn steker zo kan gebruiken dat er een speciale glanssteek ontstaat wat een soort spiegeleffect geeft. Hieraan kan je dus direct zien dat het een handgravure is

  Waar wordt op gegraveerd?

Graveringen kunnen toegepast worden op sieraden, maar ook op voorwerpen zoals: bestek, onderzetters, borden, riemen, horloges, ringen, hangers of armbanden van diverse metalen: zilver – goud – koper – staal of titanium

Broche en haarspel titanium

Hoe word er gegraveerd?

Er zijn verschillende methodes: met de hand, machinaal en met een laser graveren.
Handmatig graveerwerk: is vooral gebruik gemaakt van hamer en chisel of een burijn. Tegenwoordig hebben we een graveersteker op lucht. Dit is een ‘airgraver’ die de methode van hamer en chisel vervangt waardoor je niet meer zoveel kracht hoeft te gebruiken. Wat echter wel blijft is het aansturen van de steker om de juiste lijnen op het voorwerp te plaatsen. Omdat je de steker in je hand hebt wordt het mogelijk ieder gewenst ontwerp te maken. Dit geeft de graveur en de klant vele mogelijkheden.
Machinaal graveerwerk geeft een gravering die altijd plat is. De tekst of afbeelding wordt in het materiaal gekrast door middel van een diamantnaald of een frees. Deze methode wordt vaak toegepast in trouwringen en kleine naamplaatjes en vingerafdrukken.
Laser graveerwerk wordt aangestuurd door een computer met een laserstraal waarmee in het materiaal wordt gebrand. Dit werk wordt vaak gedaan door en voor bedrijven, meestal in massaproductie.